Τα Φηρά και τα χωριά


Για τα Φηρά και το Φηροστεφάνι θα μπορούσαμε να πούμε ότι καταρρίπτονται οι .. νόμοι της φύσης! Κι αυτό, μιας κι ένα μεγάλο μέρος του οικισμού, τόσο του παλιού, όσο και των σπιτιών και τουριστικών καταλυμάτων που έχουν κατασκευαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκονται επάνω καθώς και σκαμμένα μέσα στους απότομους ηφαιστειακούς βράχους της καλντέρας. 

Αυτή η εικόνα, ίσως, και για πολλούς παραμένει το εντυπωσιακότερο σημείο του νησιού. Για όσους δε, φθάνουν στην Σαντορίνη με πλοίο, το τοπίο της καλντέρας με τα σπίτια χτισμένα επάνω στους βράχους, είναι εντυπωσιακό και προκαλεί θαυμασμό και δέος. Αντίστοιχα, μοναδικό είναι το αίσθημα του να μένει κανείς σε ένα από τα ξενοδοχεία αυτής της περιοχής, τα χτισμένα επάνω στην άκρη των βράχων, με θέα την καλντέρα, το ηφαίστειο και το πέλαγος κι όλ’ αυτά, έχοντας στην διάθεσή του ανέσεις και υπηρεσίες υψηλότατων προδιαγραφών. Ακόμη όμως κι αν δεν επιλέξετε να μείνετε στην καλντέρα, το σίγουρο είναι ότι θα περπατήσετε τα δρομάκια και τα σοκάκια κατά μήκος της, και θα βρείτε πολλά εντυπωσιακά τοπία και «γωνίες» να φωτογραφήσετε. 

Καθ’ όλο το μήκος της καλντέρας των Φηρών -και της συνέχειάς της προς το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι- θα βρείτε δεκάδες εστιατόρια και καφέ πολύ καλή ποιότητας και σέρβις στα οποία θα μπορέσετε να απολαύσετε το φαγητό και το ποτό σας από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Αντικειμενικά, ιδανική ώρα για να κάνετε την βόλτα σας στην καλντέρα είναι το απόγευμα και κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, που όπως εκατομμύρια άνθρωποι υποστηρίζουν, η εμπειρία είναι αξέχαστη και μοναδική. Το ηλιοβασίλεμα άλλωστε της Σαντορίνης καθώς και της Οίας είναι ανα τον κόσμο γνωστά και δημοφιλή, εξ αιτίας της ομορφιάς του τοπίου της καλντέρας και της εικόνας του να δύει ο ήλιος στο βάθος του ορίζοντα..

Εικόνα, που κάθε καλοκαίρι βλέπουν, ζουν και φωτογραφίζουν εκατομμύρια επισκέπτες.
Πέρα όμως από την ομορφιά και την μοναδικότητα του τοπίου της καλντέρας, στα Φηρά υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε και να κάνετε. 

Τα Φηρά άλλωστε είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης και το μέρος που χτυπά η εμπορική καρδιά και δραστηριότητα του νησιού με εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος. Στα Φηρά θα μπορέσετε να επιλέξετε να δοκιμάσετε.. ότι τραβάει η όρεξή σας μιας κι εκεί υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια που προσφέρουν από τοπικά παραδοσιακά πιάτα μέχρι τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα γκουρμέ. 
Πολλά από τα εστιατόρια των Φηρών γράφουν εδώ και χρόνια την δική τους ιστορία στον χώρο τους, έχοντας βραβευθεί σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς για την ποιότητα και τις γεύσεις που δημιουργούν. Ως αποτέλεσμα αυτής την πολυετούς δουλειάς καθώς και πρωτοπορίας,  η πρωτεύουσα της Σαντορίνης έχει αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί προορισμό πολλών επισκεπτών με ενδιαφέρον στην.. συλλογή γευστικών εμπειριών! Σε ότι αφορά τα καφέ της καλντέρας, κι αυτά αρκετά και υψηλών προδιαγραφών, εκεί θα μπορέσετε να απολαύσετε το ποτό ή τα σνακ σας με την υπέροχη θέα του ηφαιστείου..

Επίσης, είναι πολύ πιθανό κατά την διάρκεια της βόλτας σας, να συναντήσετε δημοφιλείς στάρ του εγχώριου και του διεθνούς «στάρ σύστεμ» οι οποίοι τα καλοκαίρια απολαμβάνουν να κάνουν την βόλτα τους στα σοκάκια του νησιού. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς έστω και για ολιγοήμερες διακοπές πολλών «επωνύμων».

Τα Φηρά αποτελούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των κρουαζιεροπλοίων, με πολλές και καθημερινές αφίξεις σκαφών καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε και τα σοκάκια της πόλης γεμίζουν με κόσμο που απολαμβάνει την βόλτα του, κάνει τις αγορές του και γεύεται τις γεύσεις της πόλης. Υπολογίζεται ότι σε μέσο όρο περισσότερα από χίλια, μικρά και μεγάλα, κρουαζιερόπλοια και τουριστικά σκάφη «δένουν» κάθε καλοκαίρι στον όρμο των Φηρών με εκατομμύρια επισκέπτες έστω και για λίγες ώρες να αποβιβάζονται στο νησί και να απολαμβάνουν τις ομορφιές του.

Στην "πρωτεύουσα" πόλη της Σαντορίνης, εκτός απο προσιτά σε τιμές καταστήματα για φαγητό ή για τα ψώνια σας, θα μπορέσετε να κάνετε και πολύ αξιόλογες επιλογές σε οτι αφορά το κόσμημα καθώς και τον χρυσό, μιας και τα Φηρά είχαν και συνεχίζουν να έχουν παράδοση στη αγορά των ποιοτικών κοσμημάτων και του χρυσού. Για τον λόγο αυτό, ενα καλντερίμι των Φηρών έχει πάρει το όνομά του απο αυτήν την εμπορική δραστηριότητα και αποκαλείται "ο δρόμος του χρυσού". Τα Φηρά έχουν μεγάλη ιστορία σε οτι αφορά το εμπόριο του χρυσού καθώς και άλλων πολύτιμων μετάλλων και κοσμημάτων, μιας και για πολλά χρόνια βρίσκονταν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων εγχώριων καθώς και διεθνών οίκων σχεδίασης και εμπορίας κοσμημάτων, οι οποίοι και διατηρούσαν καταστήματα στα Φηρά, διαθέτοντας μοναδικά "κομμάτια" υψηλής αισθητικής και οικονομικής αξίας.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία άνθησε για περισσότερα απο 20 χρόνια στην Σαντορίνη καταφέρνοντας να προσελκύει επισκέπτες απ όλα τα μήκη της γης που επισκέπτονταν το νησί προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους σε χρυσό. Μερικοί απο τους καλύτερους πελάτες άλλωστε ήταν και οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων οι οποίοι περίμεναν την άφιξή τους στο λιμάνι της Σαντορίνης προκειμένου να δούν, να θαυμάσουν και να κάνουν τι αγορές τους σε κοσμήματα καθώς και άλλα ενθύμια απο το νησί. Σήμερα, "ο δρόμος του χρυσού" μπορεί να έχει χάσει κάτι απο την παλιά του αίγλη μιας και κάποια απο τα κοσμηματοπωλεία που λειτούργησαν στο παρελθόν δεν υπάρχουν πιά, πλήν όμως, ο δρόμος συνεχίζει να είναι ένας απο τους πλέον πολυσύχναστους των Φηρών κι εκεί θα μπορέσετε να βρείτε μια πολύ μεγάλη ποικιλία σε κοσμήματα και αξεσουάρ σε πολύ καλές τιμές. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών φαίνεται οτι προσελκύουν τα τελευταία χρόνια χειροποίητα κοσμήματα με πέτρες απο την Σαντορίνη, τα οποία μάλιστα διατίθενται σε πολύ προσιτές τιμές.

Τα Φηρά είχαν και συνεχίζουν να έχουν έντονη νυχτερινή ζωή με μαγαζιά και μουσικές για όλα τα γούστα. Στα Φηρά, που κυριαρχούν στην νυχτερινή της Σαντορίνης, θα μπορέσετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά κλάμπ, μπάρ και καφέ για να απολαύσετε και να χορέψετε την μουσική που σας αρέσει πίνοντας το ποτό σας. Τα νυχτερινά μαγαζιά των Φηρών βρίσκονται είτε στα στενά καλντερίμια της πόλης είτε επάνω στην καλντέρα συνδυάζοντας την όμορφη νυχτερινή θέα της καλντέρας με χαλαρές ή πιο έντονες μουσικές. Στα Φηρά θα μπορέσετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μεγάλα κλάμπ που μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ κόσμο ή σε μικρότερους χώρους που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπόσκαφοι θόλοι, ενω σε οτι αφορά την μουσική είναι σίγουρο οτι θα μπορέσετε να ακούσετε αυτήν που προτιμάτε, απο τις ελληνικές και ξένες επιτυχίες μέχρι ρόκ. 

Τα Φηρά αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν προορισμό διακοπών για ενα μεγάλο κομμάτι της εγχώριας και νεολαίας απο το εξωτερικό, που έρχονται ακριβώς γι αυτό. Για να διασκεδάσουν και να χορέψουν στα κλάμπ της πόλης, πολλά απο τα οποία θεωρούνται ακόμη απο τα καλύτερα της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις στα κλάμπς φιλοξενούνται δημοφιλής έλληνες και ξένοι DJ's ή και συγκροτήματα που παίζουν ζωντανή μουσική. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα νυχτερινά μαζαγιά λειτουργούν καθημερινά απο τις δέκα το βράδυ μέχρι .. το πρωί.

Το Φηροστεφάνι, δεν αποτελεί αυτόνομο οικισμό, είναι όμως η φυσική συνέχεια των Φηρών, με τα σπίτια και τα ξενοδοχεία να βρίσκονται χτισμένα επάνω και κατα μήκος της καλντέρας δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες τους να απολαμβάνουν την θέα της καλντέρας σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους. Όπως και στα Φηρά η βόλτα στα σοκάκια του Φηροστεφανιού είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία που αξίζει να ζήσετε..

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να περπατήσετε τον δρόμο και τα καλντερίμια κατα μήκος της καλντέρας απο τα Φηρά μέχρι το Φηροστεφάνι, μιας και η διαδρομή αυτή προτείνεται απο ντόπιους και επισκέπτες ως μια απο τις πιο όμορφες στο νησί.

Ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθείτε στα Φηρά είναι τα δύο αρχαιολογικά Μουσεία, το "Μουσείο προϊστορικής Θήρας" που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και φιλοξενεί κάποιες απο της μεγάλης αρχαιολογικής αξίας τοιχογραφίες που βρέθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου καθώς και σημαντικά αντικείμενα απο την Νεολιθική μέχρι την Ύστερη Εποχή, και το "Αρχαιολογικό Μουσείο" που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σε αυτό μπορείτε να δείτε αντικείμενα και αγάλματα απο την Αρχαϊκή, Ρωμαϊκή, Ελληνιστική και Γεωμετρική περίοδο, που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Σαντορίνη.

Στο Μουσείο "Santozeum" που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε ενα μια πολύ όμορφη τοποθεσία στην καλντέρα και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο "Αρχοντικό της οικογένειας Νομικού" θα μπορέσετε να δείτε την πλήρη συλλογή των αναπαραγωγών των τοιχογραφιών της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου. Πρόκειται για τα πιστά αντίγραφα των τοιχογραφιών της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου, μιας και οι περισσότερες απο τις αυθεντικές τοιχογραφίες δεν είναι συντηρημένες και δεν εκτίθενται σε κάποιο αρχαιολογικό Μουσείο. Η συλλογή, απο το 1998 οπότε και παρουσιάστηκε στο κοινό, φιλοξενούνταν σε αίθουσες του "Συνεδριακού Κέντρου Νομικού" όπου την επισκέπτονταν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Η συλλογή παρουσιάζει περισσότερες απο 34 τοιχογραφίες ή μέρη των τοιχογραφιών, σε πιστές αναπαραγωγές, που δημιουργήθηκαν στην Γαλλία.
Σε οτι αφορά τα Μουσεία, στα Φηρά μπορείτε να επισκεφθείτε το "Μουσείο του Μεγάρου Γκύζη" ως μέρος του Πολιτιστικού Κέντρου "Μέγαρο Γκύζη" που λειτουργεί απο την Καθολική Επισκοπή Θήρας και φιλοξενεί παλιούς χάρτες και γκραβούρες της Σαντορίνης, χειρόγραφα, φωτογραφίες απο τα παλιά χρόνια, κοστούμια της παλιάς εποχής και πίνακες ζωγραφικής, ενω κάθε Αύγουστο στον ίδιο χώρο διοργανώνεται φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων με συναυλίες νέων Ελλήνων μουσικών, εικαστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Στο Κοντοχώρι ή "κάτω Φηρά" που αποτελεί "προάστιο" των Φηρών και βρίσκεται στην "κάτω" πλευρά της πόλης, αυτή δηλαδή που απέχει απο την καλντέρα, θα μπορέσετε να επισκεφθείτε το "Λαογραφικό Μουσείο Λιγνού" στους πολλούς χώρους του οποίου που δημιουργήθηκαν το 1861, θα δείτε δεκάδες παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην επαγγελματική καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού στις αρχές του περασμένου αιώνα καθώς επίσης και μια μεγάλη συλλογή ιστορικών βιβλίων για την Σαντορίνη, παλιούς χάρτες, έγγραφα, γκραβούρες και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου.
Στα Φηρά και συγκεκριμένα στην είσοδο της πόλης σε ενα απο τα πιο πολυσύχναστα σημεία χειμώνα - καλοκαίρι, βρίσκεται και το "Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο" που απο το 1994 οπότε και ιδρύθηκε, έχει φιλοξενήσει τις περισσότερες και σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Σαντορίνης αποτελώντας τον πυρήνα της πολιτιστικής δραστηριότητα του νησιού. Τα καλοκαίρια στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο φιλοξενούνται ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών, ενω διαθέτει την μοναδική δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη του νησιού.
Το πλέον γνωστό συνεδριακό κέντρο του νησιού είναι το "Συνεδριακό Κέντρο Νομικού" που βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία στην καλντέρα των Φηρών, σε μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα του οποίου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δεκάδες συνέδρια.
Στα Φηρά είναι σίγουρο οτι θα περάσετε απο τον εξωτερικό χώρο της Μητρόπολης, μιας και βρίσκεται στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης, επάνω στην καλντέρα, πλήν όμως αξίζει να επισκεφθείτε και το εσωτερικό του Μητροπολιτικού ναού της "Υπαπαντής" μιας και πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο πλούσια σε οτι αφορά την αγιογράφηση και τον εσωτερικό της διάκοσμο, εκκλησία του νησιού.

Τα Φηρά είναι ο οικισμός της Σαντορίνης που φιλοξενεί τα περισσότερα μέλη της σχετικά μικρής καθολικής κοινότητας του νησιού. Επισκοπή των καθολικών αποτελεί ο ναός του «Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» που βρίσκεται στην "περιοχή των Καθολικών" ή "Καθολικά" όπως ονομάζεται στην καθομιλουμένη, στο κέντρο της πόλης. Σε αυτην την περιοχή βρίσκεται και η γυναικεία μονή των Δομινικανίδων μοναχών που φιλοξενεί περίπου δέκα μοναχές, πιστές του συγκεκριμένου δόγματος, και την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε σε συγκεκριμένες ώρες καθημερινά τα καλοκαίρια. Στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα βρίσκεται και το Μέγαρο Γκύζη που λειτουργεί με την υποστήριξη της Καθολικής Επισκοπής. Η περιοχή των καθολικών είναι μια απο τις πιο όμορφες στο νησί και αξίζει να την περπατήσετε καθώς και να επισκεφθείτε τους χώρους που είναι προσβάσιμοι στο κοινό.


Το Ακρωτήρι έχει αποτελέσει τον πιο σημαντικό προϊστορικό οικισμό του Αιγαίου πελάγους και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και αποτελεί έναν απο τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πρώτοι κάτοικοι του Ακρωτηρίου υπολογίζεται οτι το κατοίκησαν την 4η χιλιετηρίδα π.Χ., τα αρχαιολογικά ευρήματα όμως που ανακαλύφθηκαν και σώζονται τοποθετούνται χρονικά στην "πρώιμη, μέση και ύστερη εποχή του χαλκού" απο τον 20ο εως και τον 17ο αιώνα π.Χ. Εκείνη την περίοδο, όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, το Ακρωτήρι ήταν μια απο τις σημαντικότερες και καλύτερα ανεπτυγμένες πόλεις της Μεσογείου και αποτελούσε και ενα απο τα πιο σύγχρονα οργανωμένα και με την μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα λιμάνια της εποχής. Τα ευρήματα καθώς και οι έρευνες των αρχαιολόγων αποδεικνύουν οτι απο το λιμάνι διακινούνταν μεγάλες ποσότητες αγαθών, τροφίμων καθώς και αντικειμένων προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου καθώς και σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τα κινητά και ακίνητα ευρήματα του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου μαρτυρούν έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο οικισμό, με σαφή κοινωνική διαστρωμάτωση, προηγμένα κτήρια και εντυπωσιακή ρυμοτομία καθώς και σπουδαία σκεύη οικιακής χρήσεως και χειροτεχνίες.
Οι αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου που έχουν εδω και δεκαετίες προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον και τον θαυμασμό είναι η τοιχογραφία με "τους κρίνους", "οι πυγμάχοι" και των "γαλάζιων πιθήκων" που χαρακτηρίζονται "εξαιρετικής τεχνικής και τεχνοτροπίας" απο την διεθνή αρχαιολογική κοινότητα. Οι περισσότερες τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο Ακρωτήρι, κοσμούσαν σπίτια ευγενών αρκετά απο τα οποία βρίσκονται διατηρημένα σε καλή κατάσταση, θαμμένα κάτω απο τόνους κίσιρις (σ.σ. υλικό, σαν ελαφρόπετρα, που εκτοξεύτηκε απο το ηφαίστειο) η οποία τα προστάτεψε και τα διατήρησε σχεδόν άθικτα στο πέρασμα των αιώνων. Οι τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου εκτίθενται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών ενω οι πιστές αναπαραγωγές τους απο το καλοκαίρι του 2011 στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο "Santozeum" στα Φηρά, δίπλα απο τις εγκαταστάσεις του τελεφερίκ.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό στα μέσα της δεκαετίας του 1970 απ'όταν και πέρασαν εκατομμύρια επισκέπτες για να θαυμάσουν την αρχαία πόλη και τα κτήριά της. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου άνοιξε και πάλι τις πόρτες του για το κοινό την Άνοιξη του 2012 κάνοντας δεκτούς τους επισκέπτες του κάτω απο το νέας και πρωτοποριακής τεχνολογίας στέγαστρό του, που προσφέρει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας πολιτείας καθώς και για την φιλοξενεία των επισκεπτών.
Το Ακρωτήρι έχει πανέμορφη θέα στην Καλντέρα και το ηφαίστειο, πάρα πολλές ήσυχες ακόμη και ερημικές παραλίες, πανέμορφα ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι δίπλα στην θάλασσα, ολοκαίνουργια και σύγχρονα ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια και βέβαια, υπέροχες περιοχές για περπάτημα.
Το Ακρωτήρι είναι ενα πανέμορφο χωριό, χειμώνα - καλοκαίρι κι έχει πολλά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθεί κανείς. Απο τα περισσότερα σημεία του οικισμού ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την θέα της καλντέρας (για να μην νομίζετε οτι μόνον τα Φηρά και η Οία έχουν αυτό το προνόμιο!) αλλά και να θαυμάσει τον αρχαιότερο αμπελώνα του Αιγαίου που δίνει τα νοστιμότατα και διεθνώς καταξιωμένα ντόπια κρασιά.
Μια διαδρομή που αξίζει να ακολουθήσετε είναι αυτή προς την περιοχή "Φάρος" που είναι το νοτιότερο σημείο του νησιού, απ όπου τις ημέρες που έχει διαύγεια, μπορείτε να δείτε τα γύρω της Σαντορίνης νησιά καθώς και την Κρήτη. Φτάνοντας στον "Φάρο" μπορείτε να δείτε το όμορφο κτήριο που τον στεγάζει και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Το όλο σκηνικό είναι εντυπωσιακό μιας και ο φάρος είναι χτισμένος επάνω στον βράχο, στην άκρη του γκρεμού, γι αυτό και καλό είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια εάν θέλετε να περπατήσετε γύρω απο αυτόν επάνω στους βράχους και να θαυμάστε την εξαιρετική θέα. Απο το σημείο αυτό θα μπορέσετε να δείτε και τον "Ινδιάνο" -όπως αποκαλείται- και πρόκειται για το προφίλ ενός .. Ινδιάνου που φαίνεται στους βράχους επάνω απο την "άσπρη παραλία" πλήν όμως είναι διακριτό απο την περιοχή του "Φάρου".
Πολύ κοντά στην περιοχή του Φάρου βρίσκεται και η "Άσπρη παραλία" την οποία μπορείτε να δείτε πλήν όμως δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο παρά μονο με βάρκες που ξεκινούν απο τον χώρο κάτω απο τις ανασκαφές, είτε απο την "Κόκκινη παραλία". Η "Άσπρη παραλία" όπως λέει και το όνομά της είναι "στρωμένη" με άσπρη άμμο όπως επίσης και το βουνό που βρίσκεται απο πάνω της. Συγκεκριμένα, πρόκειται για στρώσεις "άσπας" που στην Σαντορίνη ονομάζετε το υλικό που εκτόξευσε τελευταίο απο τα έγκατά του το ηφαίστειο, στην τελευταία του ισχυρή έκρηξη..  Η άσπα μοιάζει μαλακή και εύπλαστη, και εξαιτίας των σχηματισμών της και της διάβρωσής της απο τα φυσικά φαινόμενα, πλήν όμως είναι ενα απο τα πλέον σκληρά πετρώματα.
Στην "άσπα" (μέσα, έξω, και επάνω..!) είναι άλλωστε χτισμένα τα περισσότερα απο τα σπίτια που βρίσκονται "στους γκρεμούς" της Σαντορίνης, και πρόκειται για τις πιο γερές και αντισεισμικές κατασκευές.
Στον δρόμο προς τον Φάρο θα συναντήσετε πολύ ωραία ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι, αλλά και την παραλία "Καμπιά", επιστρέφοντας απο τον Φάρο στο δεξί σας χέρι. Πρόκειται για μια όμορφη και κυρίως ήσυχη παραλία, οικογενειακή όσο και για ζευγάρια, η οποία δεν είναι πολυσύχναστη κι ενδείκνυται για χαλάρωση μακριά απο τους ρυθμούς της καθημερινότητας.
"Κλασσικό" σημείο για μπάνιο στο Ακρωτήρι είναι η παραλία κάτω απο τον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου με θέα τις παραλίες της Βλυχάδας, αξίζει όμως να ξέρετε οτι μερικές διάσπαρτες πέτρες στο "έμπα" της θάλασσας μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν. Αν θέλετε να πάτε σε κάποια άλλη παραλία στην περιοχή, έχετε 2 εναλλακτικές. Ή να περπατήσετε αριστερά, κατά μήκος της παραλίας, και να κάνετε το μπάνιο σας στις ήσυχες παραλίες της Βλυχάδας, είτε με αυτοκίνητό σας ή με τα πόδια γιατί είναι σχετικά κοντά, να κατευθυνθείτε στην "Κόκκινη παραλία".
Για να πάτε στην "Κόκκινη παραλία" αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο παρκινγκ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου κι απο εκεί συνεχίζετε με τα πόδια. Η διαδρομή με τα πόδια δεν διαρκεί πάνω απο 10 λεπτά, η εικόνα όμως της παραλίας θα σας αποζημιώσει απόλυτα.  Άλλωστε, το οτι αποτελεί μια απο τις πιο διάσημες και πολυφωτογραφημένες του νησιού δεν είναι τυχαίο.. Η παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχεδόν γεμάτη, πλήν όμως δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε χώρο να απλώσετε την πετσέτα σας. Η παραλία λέγετε "Κόκκινη", ακριβώς επειδή το βουνό που βρίσκεται απο πάνω της, έχει κόκκινο χρώμα!
Στο Ακρωτήρι σύμφωνα με την ιστορία αλλά και πιο πρόσφατες μαρτυρίες, καλλιεργούνταν συστηματικά ο "κρόκος", γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι, γεγονός που πιστοποιείται απο την εμφάνισή του στις τοιχογραφίες του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Η χρήση του κρόκου στην Μινωική αλλά και στην Κλασική Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μιας και χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό καθώς και ως χρωστική ουσία. Τοιχογραφίες που παρουσιάζουν λουλούδια κρόκου μπορεί κανείς να βρει στις ανασκαφές των Μινωικών Ανακτόρων. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστές και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου καθώς το χρησιμοποιούσαν για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και τα δυσάρεστα αποτελέσματα του μεθυσιού από το κρασί. Επίσης χρησιμοποιούνταν ως άρωμα στα λουτρά αλλά και σαν αφροδισιακό.
Σήμερα στο Ακρωτήρι μπορεί να δεί κανείς το λουλουδάκι να φυτρώνει σε διάφορες περιοχές, πλήν όμως η εξάπλωσή του δεν είναι εύκολη, μιας και ο κρόκος δεν κάνει σπόρο και για την αναπαραγωγή του απαιτείται το φύτεμα του βολβού, όπως το σκόρδο, ενώ οι κλιματικές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξή του είναι ακραίες, μιας και χρειάζεται ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα και γη ξηρή, ασβεστώδη, επίπεδη και χωρίς δένδρα.
Ακόμη όμως κι αν δεν συναντήσετε στον δρόμο σας τον κρόκο, το σίγουρο είναι οτι την Άνοιξη η ομορφιά της φύσης θα σας αποζημιώσει, μιας και οι γύρω απο το χωριό λόφοι είναι καταπράσινοι ενω σε πολλά σημεία των δρόμων αλλά και του οικισμού θα μπορέσετε να δείτε πολλά και πολύχρωμα λουλούδια.
Το Ακρωτήρι είναι ενα απο τα χωριά που βρίσκονται "στην καρδιά" του Σαντορινιού αμπελώνα κάτι που θα διαπιστώσετε στον δρόμο προς τις ανασκαφές καθώς και στον δρόμο προς τον "Φάρο".
Ο χειμώνας στο Ακρωτήρι είναι σχετικά ήσυχος μιας και τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά και η καθημερινότητα κινείται σε ήσυχους ρυθμούς
με τους ντόπιους να ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, την περιποίηση των αμπελιών και την εκτροφή ζώων.  Όμορφες εποχές για άνετες και χαλαρές διακοπές είναι και η Άνοιξη και το Φθινόπωρο όπου ο καιρός είναι ήπιος και ευνοεί το περπάτημα στις όμορφες περιοχές του οικισμού.


Στον επισκέπτη ο Βόθωνας μοιάζει να ενώνεται με ενα άλλο χωριό, την Μεσαριά, στην πραγματικότητα όμως, ιστορικά και "Καλλικρατικά" (!) πρόκειται για δυό ξεχωριστά χωριά τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.
Το κέντρο του οικισμού του Βόθωνα βρίσκεται στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο, πλήν όμως τα σπίτια και τα ξενοδοχεία του εκτίνονται σε μια πολύ μεγάλη έκταση που φτάνει μέχρι την θάλασσα και το μεγαλύτερο μέρος των παραλιών της ανατολικής πλευράς της Σαντορίνης. Οι σημαντικότεροι και μεγαλύτεροι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Βόθωνα είναι η "Αγία Παρασκευή" και ο "Μονόλιθος", όπου υπάρχουν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και μπροστά τους μια μεγάλη και καθαρή παραλία.
Απο τα πλέον αξιόλογα σημεία για βόλτα και περπάτημα στον Βόθωνα είναι ο παλιός, παραδοσιακός οικισμός, στον οποίο μπορείτε εύκολα να βρεθείτε στρίβοντας δεξιά στα μισά περίπου του δρόμου που πηγαίνει για Καμάρι. Εκεί, μπορείτε να δείτε και να φωτογραφίσετε παλιά σπίτια, παραδοσιακής Σαντορινιάς αρχιτεκτονικής, σκαμμένα τα περισσότερα μέσα στην ηφαιστειακή άσπα, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, δημιουργώντας την εικόνα "πολυκατοικιών" χτισμένων επάνω και μέσα στους βράχους.
Ενα απο τα αξιοθέατα της περιοχής στο τέλος αυτού του δρόμου, είναι η εκκλησία της "Παναγίας της Σέργενας" η οποία είναι σκαμμένη στο βουνό. Η εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνο ανήμερα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, και το πανηγύρι της είναι ένα απο τα πιο δημοφιλή στον ντόπιο κόσμο.
Ένας απο τους λόγους άλλωστε είναι το πολύ και καλό φαγητό που μαγειρεύεται στο πανηγυρόσπιτο δίπλα απο την εκκλησία, το επίσης πολύ και καλό κρασί καθώς και η ζωντανή μουσική που κρατά μέχρι .. το πρωί, που κάνουν την γιορτή μοναδική.
Μια ακόμη όμορφη εκκλησία που θα βρείτε στον οικισμό του Βόθωνα είναι η Αγία Άννα που είναι και πολιούχος του χωριού και της οποίας μπορείτε να θαυμάσετε τον αυλόγυρο που είναι φτιαγμένος με βοτσαλωτό.
Για το μπάνιο σας μπορείτε να επιλέξετε μια απο τις πολλές παραλίες της ανατολικής πλευράς, απο την περιοχή του Μονόλιθου, μέχρι το Καμάρι. Όλες οι παραλίες είναι ωραιότατες και καθαρές, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες πλήν όμως μετά το μπάνιο σας μπορείτε να ... απολαυσετε το φαγητό σας σε μια απο τις ταβέρνες της περιοχής!


Ο Βουρβούλος είναι ενα απο τα λιγότερο γνωστά χωριά της Σαντορίνης, πλήν όμως είναι ένα απο τα πιο όμορφα και με την μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μιας κι εκεί έχουν κατασκευαστεί πολύ όμορφα και με όλες τις σύγχρονες ανέσεις σπίτια.
Ο Βουρβούλος βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο στην βόρεια πλευρά του νησιού και συνδυάζει την θάλασσα αλλά και έναν πολύ καλά καλλιεργημένο κάμπο και αμπελώνα. Το χωριό είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός βουνού, και μοιάζει να χωρίζεται σε δυό μέρη. Στον "επάνω" και τον "κάτω" Βουρβούλο, όπου στον μεν πρώτο, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό με τα πιο παλιά σπίτια, και στον κάτω, όπου η πρόσβαση είναι πιο εύκολη, να έχουν χτιστεί τα περισσότερα καινούργια.
Ένα απο τα χαρακτηριστικά του χωριού είναι οι μεγάλες και καλλιεργημένες εκτάσεις του οι οποίες δίνουν κρασί πολύ καλής ποιότητας.
Απο τις πιο δημοφιλής γιορτές του οικισμού είναι του Αγίου Ευστρατίου που βρίσκεται στον κάτω Βουρβούλο και γιορτάζει στις 13 Δεκεμβρίου
ενώ αξιόλογη για να την επισκεφθείτε είναι η εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα. Απο τις πιο γνωστές εκκλησίες στον Βουρβούλο είναι ο "Αι Γιώργης ο Ξεχρεωτής" στην γιορτή του οποίου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι, ενώ σύμφωνα με τις φήμες ο συγκεκριμένος Αι -Γιώργης βοηθά όσους το έχουν ανάγκη, να .. αποπληρώσουν τις οφειλές τους.


Η Έξω Γωνιά πριν απο τον σεισμό του 1956 ήταν ενα απο τα πιο δραστήρια χωριά του νησιού, με πολλούς κατοίκους και πολλά οινοποιεία απο τα οποία σήμερα συστηματικά λειτουργούν τα τρία. Η "Κάναβα Ρούσος" που λειτουργεί απο το 1836 και στην οποία μπορείτε να δοκιμάσετε τα φημισμένα κρασιά της καθώς και το μοναδικό σε ποιότητα και γεύση βισάντο το οποίο έχει βραβευτεί σε πολλούς εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Στην ίδια περιοχή μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την "Κάναβα Αργυρού" που λειτουργεί απο το 1903 και να δοκιμάσετε τα ποιοτικά κρασιά της που εξάγονται σε όλο τον κόσμο, καθώς και τον χώρο Τέχνης αλλά και το Οινοποιείο "Art Space" και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του με τους πολλούς υπόσκαφους χώρους που έχουν διαμορφωθεί σε εκθεσιακούς χώρους για έργα σύγχρονης τέχνης.
Η Έξω Γωνιά είναι ενα πολύ όμορφο χωριό χτισμένο στην πίσω πλευρά του βουνού του Προφήτη Ηλία, του οποίου αξίζει να περπατήσετε τα δρομάκια και να θαυμάσετε την θέα σε ολόκληρο τον οικισμό του Καμαρίου και την θάλασσα. Ενδιαφέρον δε παρουσιάζει το γεγονός οτι στην Έξω Γωνιά θα μπορέσετε να συναντήσετε παλαιά αλλά και με γούστο αναπαλαιωμένα σπίτια τα οποία σε πολλές περιπτώσεις διατίθενται για ενοικίαση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο κέντρο του οικισμού θα μπορέσετε να βρείτε μικρά και όμορφα ταβερνάκια και ουζερί και να απολαυσετε το φαγητό ή τους μεζέδες σας με θέα το Καμάρι και το πέλαγο. Στην Έξω Γωνιά, σε ενα πολύ όμορφα αναπαλαιωμένο αρχοντικό που στέγαζε την πρώην κοινότητά της, στεγάζεται πλέον η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Σαντορίνης καθώς και το γηροκομείο που συντηρείτε απο την Μητρόπολη του νησιού.
Ενορία της Έξω Γωνιάς αποτελεί η εκκλησία του "Αγίου Χαράλαμπου", που βρίσκεται επάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού και είναι ορατή απο πολλές περιοχές του νησιού, λόγο της θέσης της αλλά και της διαφορετικότητάς της σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν "νησιώτικο" στύλ, με τον Άγιο Χαράλαμπο να αποτελεί την μοναδική περίπτωση στην Σαντορίνη "βασιλικής μετά τρούλου" και κεραμιδιών...


Το Εμπορείο είναι το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης με περισσότερους απο 3.500 κατοίκους και αποτελεί έναν απο τους "νοτιότερους" οικισμούς του νησιού. Επίνειο του Εμπορείου είναι η πολύ δημοφιλής παραλία της Περίσσας που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων μαύρης άμμου. Αν και η Περίσσα δεν αποτελεί «αυτοδιοικητικά» αυτόνομο οικισμό αλλά μέρος του Εμπορείου, η πολύ μεγάλη ανάπτυξη και οικοδόμησή της την τελευταία 20ετία δίνει την εντύπωση μιας ολοκαίνουργιας παραλιακής πόλης.
Το Εμπορείο τόσο σε έκταση όσο και κατοίκους αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, με τους περισσότερους κατοίκους τους καλοκαιρινούς μήνες να ασχολούνται με τον τουρισμό και τους χειμώνες με αγροτικές εργασίες οι οποίες ολοένα και περισσότερο εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη. Το Εμπορείο παράλληλα αποτελεί και τόπο προσωρινής έστω διαμονής πολλών οικονομικών μεταναστών στο νησί οι οποίοι τα καλοκαίρια απασχολούνται στον τουρισμό και τους χειμώνες σε οικοδομικές ή αγροτικές εργασίες.
Στην περιοχή του Εμπορείου θα μπορέσετε χειμώνα ‘ καλοκαίρι να δείτε πολλά ζώα, μουλάρια, άλογα αλλά και γαϊδουράκια, μιας κι αποτελεί τόπο κατοικίας πολλών ιδιοκτητών ζώων πολλά από τα οποία “εργάζονται” στον όρμο των Φηρών μεταφέροντας τους επισκέπτες.
Αξιοσημείωτη είναι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην περιοχή, με περισσότερους απο 20 μελισσοκόμους που παράγουν ντόπιο μέλι με βάση το θυμάρι, το οποίο αξίζει να βρείτε και να δοκιμάσετε.
Το Εμπορείο από τα παλιά χρόνια αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της νότιας πλευράς του νησιού με καταστήματα και σούπερ μάρκετ που πωλούν είδη για κάθε ανάγκη. Από αυτήν του την εμπορική δραστηριότητα, λέγεται, ότι το χωριό πήρε το όνομά του, ενώ, σύμφωνα με κάποιους άλλους το όνομα είναι πιθανό να παραφράστηκε από τα παλιά χρόνια από Γερμανούς που λέγοντας "νεουμπουργκ" εννοούσαν το κάστρο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του παλιού παραδοσιακού οικισμού.
Σε ότι αφορά το κέντρο του χωριού, πίσω και “επάνω” από την κεντρική πλατεία, αξίζει να το περπατήσετε και να το φωτογραφήσετε, ούτως ή άλλως εκεί μπορείτε να κινηθείτε μόνο με τα πόδια, και να θαυμάσετε τα μικρά σπιτάκια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε οχυρωματική διάταξη της εποχής της Ενετοκρατίας. Πολλά μάλιστα απο αυτά τα σπίτια έχουν .. αγαπηθεί και ανακαινισθεί τα τελευταία χρόνια απο έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού "ζωντανεύοντας" ουσιαστικά την καρδιά του οικισμού, πόσο μάλλον στις περιπτώσεις που κατοικούνται απο νέους ανθρώπους.. Σε αυτήν την περιοχή του Εμπορείου μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να βρουν όμορφα μικρά και παραδοσιακά σπίτια για να νοικιάσουν ή να αγοράσουν για να ζήσουν μικρά ή μεγάλα διαστήματα στην Σαντορίνη. Σε αυτήν την περιοχή και γύρω από το «κάστρο» ή «Γουλά» αλλά και την εκκλησία του “Αγίου Σπυρίδωνα” δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του εξωτερικού, ακόμη και “επώνυμοι” στον χώρο του ο καθένας, που έχουν αγοράσει σπίτια για να περνούν στο νησί τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Στην καρδιά του οικισμού μπορείτε να περπατήσετε γύρω από το «κάστρο» ή «Γουλά» και να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό σημείο με θέα ολόκληρο τον οικισμό αλλά και την νότια περιοχή της Σαντορίνης.
Εκεί, στον αυλόγυρο της εκκλησίας υπάρχει κι ένα μικρό υπαίθριο ανοιχτό θέατρο στο οποίο τα καλοκαίρια πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις ή εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου και παιδιών του χωριού.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και όμορφη περιοχή για να επισκεφθείτε στο Εμπορείο είναι ο λόφος του "Γαβρήλου" στον δρόμο του οποίου θα συναντήσετε εννέα παραδοσιακούς ανεμόμυλους που χρησιμοποιούνταν απο τους μυλωνάδες μέχρι και πριν απο λίγα χρόνια για το άλεσμα των σιτηρών τους. Στο τέλος του δρόμου του λόφου του "Γαβρήλου" θα μπορέσετε να δείτε το πολύ όμορφο μικρό ξωκλήσι του "Προφήτη Ηλία" απ όπου η θέα σε ολόκληρη την νότια περιοχή της Σαντορίνης, στις παραλίες της Περίσας καθώς και στις παραλίες της περιοχής της Βλυχάδας είναι εξαιρετική. Μια ωραία ιδέα είναι να επισκεφθείτε την περιοχή αυτή το απόγευμα με την δύση του ήλιου, οπότε και το τοπίο με το "ανάγλυφο" της Σαντορίνης, τις παραλίες, τους αμπελώνες, τις σπαρμένες εκτάσεις, αλλά και το τοπικό ... "far west" με τους αμμόλοφους και τα λαγκάδια της περιοχής της Βλυχάδας, είναι εξαιρετικό.
Ο λόφος του Γαβρίλου με τους εννέα ανεμόμυλους αποτελεί αρχαιολογική περιοχή ενώ το όλο σκηνικό είναι ιδανικό για φωτογράφιση καθώς και για απογευματινή βόλτα κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Στο σημείο αυτό μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας. Στο Εμπορείο επίσης θα μπορέσετε να βρείτε αρκετά μονοπάτια ιδανικά για περπάτημα ή για μια χαλαρή βόλτα.


Το Ημεροβίγλι είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για την υπέροχη θέα του στην καλντέρα, για τα "πολυάστερα" και υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχεία και εστιατόριά του που βρίσκονται επάνω στην καλντέρα, καθώς και για την αρχιτεκτονική των περισσοτέρων κτισμάτων του και γενικότερα ολόκληρου του οικισμού.
Ένα από τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα του οικισμού είναι τα σπίτια και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται χτισμένα ή λαξεμένα στους βράχους της Καλντέρας από τα μπαλκόνια ή τις αυλές των οποίων μπορεί κανείς να απολαύσει την θέα της Θηρασιάς, του Ηφαιστείου και των γύρω του νησιών.
Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που σπίτια ή ξενοδοχεία του χωριού έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αρχιτεκτονική τους ή και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την συντήρηση και ανάδειξή τους. Κατά συνέπεια μια πολύ καλή ιδέα πέρα από την επιλογή του ξενοδοχείου που θα μείνετε, είναι να περπατήσετε και να φωτογραφίσετε τα σπίτια και τα ξενοδοχεία του οικισμού. Σε περίπτωση δε που χρειαστείτε την οποιαδήποτε πληροφορία ή ακόμη και να φωτογραφίσετε το εσωτερικό ή τον περιβάλλοντα χώρο των ξενοδοχείων, ο κόσμος της περιοχής είναι εξυπηρετικότατος και δεν θα σας το αρνηθεί. Γενικά το Ημεροβίγλι είναι ένας όμορφος και ήσυχος οικισμός που ξέρει πως να κάνει τους επισκέπτες του να περνάνε καλά. Άλλωστε τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επιχειρηματίες του Ημεροβιγλίου είναι απο χρόνια πεπειραμένοι στο πώς να αντιμετωπίζουν και να δημιουργούν τις θετικότερες εντυπώσεις ακόμη και στους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Το Ημεροβίγλι, η "κορωνίδα" της Σαντορίνης όπως έχει δικαίως χαρακτηριστεί παρέχει στους επισκέπτες του μια σειρά απο υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου σε οτι αφορά την διαμονή το φαγητό ή και τις αγορές τους, καταφέρνοντας παράλληλα να δημιουργεί στους επισκέπτες την αίσθηση της ποιότητας και της πολυτέλειας.
Για το Ημεροβίγλι είναι μάλλον δυσκολότερο να γράψει κανείς απο το να .. βγάλει μια φωτογραφία με την εικόνα της καλντέρας και του ηλιοβασιλέματος. Γεγονός είναι πάντως πως σύμφωνα και με τα όσα δηλώνουν οι επισκέπτες της περιοχής, οτι η αίσθηση του να περπατάς τα σοκάκια του οικισμού με θέα την καλντέρα είναι μοναδική.
Το Ημεροβίγλι έχει πολύ ωραία μαγαζιά για να κάνετε τα ψώνια σας και να επιλέξετε ανάμεσα σε χειροποίητους πίνακες με θέματα απο το νησί, κοσμήματα, ρούχα, ενθύμια, διακοσμητικά, αλλά ακόμη και χειροποίητα υφαντά και είδη για το νοικοκυριό σας.
Στις βεράντες των ξενοδοχείων Ημεροβιγλίου γίνονται οι περισσότεροι γάμοι επισκεπτών απο τους δεκάδες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο νησί.
Τον όμορφο αυτό οικισμό έχουν επιλέξει αρκετοί εγχώριοι αλλά και διεθνείς στάρ, για να αγοράσουν την εξοχική τους κατοικία, γεγονός που έχει αναβαθμίσει την περιοχή προσδίδοντάς της αίσθηση της πολυτέλειας. Δικαίως το Ημεροβίγλι ονομάζεται και "το μπαλκόνι της Σαντορίνης".
Στο Ημεροβίγλι μπορείτε να επισκεφθείτε το γυναικείο Μοναστήρι του "Αγίου Νικολάου" καθώς επίσης και τον «Σκάρο» στον οποίο ήταν χτισμένο ενα απο τα έξι "καστέλια" της Σαντορίνης και πρόκειται για έναν επιβλητικό μεγάλο βράχο στην καλντέρα, τον οποίο μπορείτε να περπατήσετε με τα πόδια και να εντοπίσετε τα ερείπια του αρχαίου κάστρου. Για τους λίγο πιο .. τολμηρούς θα προτείναμε να περπατήσετε το μονοπάτι που οδηγεί κάτω ακριβώς απο αυτόν τον βράχο όπου και βρίσκεται η εκκλησία της "Παναγίας της Θεοσκέπαστης" η οποία όπως αναφέρει και το όνομά της βρίσκεται σκεπασμένη απο τον μεγάλο αυτό βράχο. Και μονο το γεγονός οτι θα έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο, σε συνδυασμό με την θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, θα σας αποζημιώσουν απόλυτα για την απόφασή σας.


Ο οικισμός του Καμαρίου ή της Μέσα Γωνιάς αναπτύχθηκε τόσο οικιστικά όσο και τουριστικά, -σήμερα μάλιστα είναι ένας απο τους πλέον οργανωμένους σε ολόκληρη την Μεσόγειο- μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956, που απο την μια ανάγκασε τους κατοίκους της "Έξω Γωνιάς" του χωριού δηλαδή του οποίου το καμάρι αποτελεί επίνειο, να αναζητήσουν αλλού ασφαλή κατοικία, ενώ λίγα χρόνια αργότερα η ανάπτυξη του τουρισμού οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός οργανωμένου παραθαλάσσιου τουριστικού οικισμού.
Σήμερα στο Καμάρι μπορείτε να βρείτε δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ταβέρνες με ελληνική, Σαντορινιά και διεθνή κουζίνα, ενώ σε όλα τα εστιατόρια θα μπορέσετε να δοκιμάσετε ντόπιο κρασί κι όλα αυτά, με δίπλα στην θάλασσα. Στο Καμάρι γενικά μπορείτε να βρείτε και να δοκιμάσετε οτι τραβάει η όρεξή σας!
Το Καμάρι δέχεται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως γκρουπ απο χώρες της Ευρώπης, που το επιλέγουν για μια βδομάδα ξεκούραστων και απολαυστικών διακοπών. Το Καμάρι αποτελεί την πλέον οργανωμένη τουριστικά περιοχή της Σαντορίνης και βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού.
Η παραλία του Καμαριού είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ναυαγοσώστες ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε κάποιο θαλάσσιο σπόρ.
Απο το Καμάρι μπορείτε να επισκεφθείτε την "αρχαία Θήρα" στην οποία μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας, ή να περπατήσετε την όμορφη διαδρομή, πλήν όμως, το δεύτερο, φροντίστε να το κάνετε καλά οργανωμένοι και να αποφύγετε τις ώρες με τον δυνατό ήλιο. Η αρχαία Θήρα βρίσκεται σε υψόμετρο 396 μ. κι αποτελείται απο μια ολόκληρη πόλη με τη Βασιλική Στοά, το Θέατρο, το Γυμνάσιο, το Iερό των Αιγυπτίων Θεών και πολλά άλλα ιερά και δημόσια κτήρια. Για να κατανοήσετε όμως τον αρχαιολογικό της πλούτο, καλό θα είναι να επιλέξετε επίσκεψη με ξεναγό. Διαφορετικά, μπορείτε απλώς να ανεβείτε για την όμορφη θέα..
Στο κέντρο του οικισμού μπορείτε να επισκεφθείτε την ενοριακή εκκλησία της "Παναγίας της Μυρτυδιώτισσας" με την όμορφη αυλή και την πολύ ενδιαφέρουσα αγιογραφία στο εσωτερικό της. Στο κέντρο του οικισμού θα μπορέσετε να περπατήσετε τα στενά δρομάκια και να κάνετε τις αγορές σας στα πολλά καταστήματα που υπάρχουν εκεί.
Αξιόλογα για να τα παρατηρήσετε είναι και τα μικρά θολωτά σπίτια που υπάρχουν στα στενά δρομάκια πίσω απο την εκκλησία και τα οποία κατασκευάστηκαν απο τον στρατό μετά τον σεισμό του 1956 για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Τα σπίτια αυτά παρά την ανάπτυξη του τουρισμού, δεν έπαψαν έκτοτε να κατοικούνται, ενω πολύ πρόσφατα αυτές οι κατοικίες πέρασαν οριστικά με απόφαση του ελληνικού κράτους στην κατοχή των κατοίκων τους, ύστερα απο πολλά χρόνια αναμονής και εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων. Σήμερα αυτά τα σπίτια, γνωστά και ως "θόλοι" είναι πολύ όμορφα συντηρημένα, με το γούστο των ιδιοκτητών τους το κάθε ενα, και αξίζει να περπατήσετε ανάμεσα στα δρομάκια τους. Στο κέντρο του οικισμού υπάρχουν κι άλλες ανάλογες κατασκευές οι οποίες όμως δεν χρησιμοποιούνται πια.
Στο κέντρο του οικισμού του Καμαρίου υπάρχει πολύ καλά συντηρημένο ενα γήπεδο ποδοσφαίρου καθώς και παιδική χαρά για τα παιδιά.
Μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζει το γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια και κυρίως το 2011 και 2011 υπήρξαν περιπτώσεις οινοποιών και αγροτών που αποφάσισαν να καλλιεργήσουν για πρώτη φορά μεγάλες εκτάσεις γής οι οποίες ήταν χέρσες ενω σε άλλες περιπτώσεις να προχωρήσουν σε πολύ μεγάλης έκτασης ανανέωση και οργάνωση των αμπελώνων τους φυτεύοντας χιλιάδες μικρά κλαράκια αμπελιών, σε εκατοντάδες στρέμματα γής.
Η επιλογή αυτή, για την δημιουργία μεγάλων καλλιεργημένων εκτάσεων, έχει δημιουργήσει μια ολοκαίνουργια εντελώς και πολύ όμορφη εικόνα για την περιοχή.
Στο Καμάρι αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία της "Παναγίας της Επισκοπής", στην οποία μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι πολύ πιθανό να τύχετε και ξενάγησης και να μάθετε για την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της εκκλησίας, η οποία χτίστηκε τον 11ο αιώνα και βρέθηκε στην διαμάχη ανάμεσα στους χριστιανούς και τους καθολικούς που "πέρασαν" απο το νησί στον διάβα τους για τις Σταυροφορίες..
Η εκκλησία της "Παναγίας Επισκοπής" αποτελεί το σημαντικότερο Βυζαντινό μνημείο στο νησί. Η εκκλησία χτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα με εντολή του Αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού, πλήν όμως εξ αιτίας της μεγάλης της ακίνητης περιουσίας σε εκτάσεις γύρω απο αυτην, είχε την ατυχία να εμπλακεί στις διαμάχες που ακολούθησαν μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών -με αποκορύφωμα για πολλά χρόνια η Κυριακάτικη λειτουργία να πραγματοποιείται και απο τις δύο πλευρές, πρώτα απο τους Χριστιανούς και ύστερα απο τους Καθολικούς και το αντίστροφο- με αποτέλεσμα στο πέρασμα των χρόνων να διχοτομηθεί και να χαθεί η περιουσία της. Επιπλέον η εκκλησία είχε την ατυχία να χάσει λόγο κλοπής το 1982 τις σημαντικότερες και πλέον πολύτιμες εικόνες της που χρονολογούνταν στον 11 και 12 αιώνα. Παρά τις σημαντικές της ατυχίες και απώλειες η εκκλησία απολαμβάνει τον σεβασμό των κατοίκων της περιοχής αλλά και της προσοχής των χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο που την επισκέπτονται για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική καθώς και την σημαντική εικόνα της "Παναγίας" που φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο κουβούκλιο. Σχετικά με την εικόνα λέγεται οτι συμμετείχε στις εορταστικές λιτανείες των χριστιανών της Κωνσταντινούπολης καθώς και οτι αποτελούσε ενα απο τα σημαντικότερα λατρευτικά αντικείμενα της Ορθοδοξίας.
Η εκκλησία της "Παναγίας της Επισκοπής" γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και αποτελεί μια απο τις δημοφιλέστερες γιορτές και πανηγύρια του νησιού.
Στο Καμάρι βρίσκονται και οι 2 κινηματογράφοι που λειτουργούν στην Σαντορίνη. Το Villagio cinema που λειτουργεί όλο το χρόνο και το Σινέ Καμάρι που είναι θερινός κινηματογράφος ενώ φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι αρκετές συναυλίες ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων.
Στο Καμάρι μπορείτε να βρείτε πολλά αξιόλογα και στιλάτα μαγαζιά με δώρα και σουβενίρ απο όλο τον κόσμο που μπορούν να εντυπωσιάσουν ακόμη και τον πιο κοσμοπολίτη επισκέπτη.
Στον δρόμο προς το Καμάρι αξίζει να κάνετε μια στάση στο Οινοποιείο και το Μουσείο Οίνου της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου για να δοκιμάσετε ντόπια κρασιά σε έναν πολύ προσεγμένο χώρο αλλά και για να επισκεφθείτε το μοναδικό Μουσείο Οίνου στην Ελλάδα.


Ο Καρτεράδος είναι ενα απο τα μεγαλύτερα σε έκταση και πληθυσμό χωριά της Σαντορίνης με πολύ μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ο Καρτεράδος έχει εξελιχθεί στην εμπορική καρδιά του νησιού με τα νέα του εμπορικά κέντρα και τα όμορφα μαγαζιά που στεγάζουν.
Στα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται επάνω στον κεντρικό δρόμο μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να κάνετε άνετα τα ψώνια σας σε μια σειρά απο καταστήματα ενώ τα καφέ της περιοχής σας προσφέρουν χειμώνα καλοκαίρι αρωματικούς καφέδες και σνακ, γλυκά και παγωτά ενω τα πολλά εστιατόρια που θα βρείτε εκεί, επιλογές για οτι ζητά η όρεξή σας.
Σε οτι αφορά τον παλιό οικισμό στο κέντρο του χωριού, εκεί θα συναντήσετε πολλά μικρά δρομάκια που αξίζει να περπατήσετε και που θυμίζουν το πώς ήταν το νησί τα παλιά χρόνια. Ακολουθώντας τον κεντρικό του δρόμο που περνά μέσα απο τον οικισμό μπορείτε να φτάσετε σε όμορφες και σχετικά απόμερες παραλίες στις οποίες είναι σίγουρο οτι θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Στον Καρτεράδο αξίζει να επισκεφθείτε μερικές απο τις πολλές εκκλησίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ιδιωτικές και βρίσκονται στο κέντρο ή λίγο έξω απο τον παλιό οικισμό, και οι οποίες έχουν όμορφα χρώματα, διάκοσμο, καμπαναριά αλλά και αγιογράφηση. Ενορία του Καρτεράδου είναι η "Παναγία η Γλυκολαλούσα" ενω μια όμορφη εκκλησία στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή "Έξω Γιαλός" είναι η "Παναγία η Κόκκινη".


Το Μεγαλοχώρι είναι ενα απο τα πιο όμορφα χωριά του νησιού που έχει καταφέρει να διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα ενω είναι ενα απο τα λίγα που χαρακτηρίζονται, και τυπικά, ως παραδοσιακά.
Ως προς την ονομασία του χωριού, οι απόψεις, διίστανται! Κάποιοι λένε οτι πήρε το όνομά του εξ αιτίας των μεγάλων γεωργικών εκτάσεων που είχαν οι κάτοικοι του χωριού, άλλοι πάλι με σθένος υποστηρίζουν οτι το χωρίο πήρε το όνομά του εξ αιτίας των ...μεγάλων προσωπικοτήτων που έλκουν την καταγωγή τους απο το χωρίο. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψή σας στο χωρίο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εάν θέλετε να δείτε και να ζήσετε την Σαντορίνη όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια. Παρά το γεγονός οτι τα περισσότερα σπίτια του χωριού έχουν ανακαινιστεί, το Μεγαλοχώρι κατορθώνει να διατηρεί την παραδοσιακή του εικόνα σε συνδυασμό με την διατήρηση των παραδόσεων που ακολουθούν οι περισσότεροι κάτοικοί του.
Στο Μεγαλοχώρι αξίζει να περπατήσετε με τα πόδια τους δυό κεντρικούς του δρόμους ξεκινώντας απο μια απο τις 2 "εισόδους" του. Εκεί μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, να "τσεκάρετε" την φωτογραφική σας μηχανή, και να ξεκινήσετε την.. εξερεύνηση! Στο χωριό αξίζει να φωτογραφήσετε τα καμπαναριά των εκκλησιών, δύο απο τα οποία βρίσκονται επάνω απο τον κεντρικό του δρόμο. Πρόκειται για τα καμπαναριά των εκκλησιών της "Παναγίας των Εισοδίων" που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, και για την εκκλησία των "Αγίων Αναργύρων" που είναι και οι "Άγιοι" - πολιούχοι του χωριού και θα την βρείτε λίγα μέτρα πιο πάνω, στον ίδιο δρόμο. Και τα δύο καμπαναριά έχουν ζωγραφιστεί απο πολλούς επισκέπτες που θαυμάζουν την ομορφιά τους και στέκουν για ώρες μπροστά τους προκειμένου να την αποτυπώσουν.
Οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν να καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις και να παράγουν καλό κρασί, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε σε κάναβες στον οικισμό αλλά και στα οινοποιεία καθώς και το διάσημο και πλέον "πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης" ντοματάκι, το οποίο επεξεργάζονται και  συσκευάζουν ως λιαστό, πελτέ, ή γλυκό.
Το Μεγαλοχώρι αν και όχι τόσο κοντά στις δημοφιλείς, έχει κι αυτό τις δικές του πολλές και πολύ όμορφες παραλίες, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται στην καλντέρα και η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή είτε με τα πόδια ακλουθώντας μονοπάτια στην καλντέρα, είτε με πλωτά μέσα. Πρόκειται για τις παραλίες της "Παναγίας της Πλάκας" και του "Χριστού τ'Αθέρμι" στις οποίες οδηγεί απο ενα διαφορετικό μονοπάτι. Εάν έχετε σκοπό να τις επισκεφθείτε
καλό θα ήταν και σε οτι αφορά τον δρόμο της επιστροφής, να αποφύγετε τις θερμές ώρες του μεσημεριού. Ακλουθώντας τα μονοπάτια γι αυτές τις παραλίες θα συναντήσετε απο ενα ξωκλήσι σε κάθε περίπτωση στην αρχή του μονοπατιού κι ακόμη ενα λίγο πριν το τέλος του δρόμου. Η εικόνα και μονο ερημικών εκκλησιών χτισμένων στους γκρεμούς εκτός απο όμορφη είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο οι κάτοικοι του νησιού αντιλαμβάνονται την πίστη τους σε σχέση με τον τόπο τους. Στην Σαντορίνη, γενικά, θα μπορέσετε να συναντήσετε εκκλησίες ακόμη και στα πιο απροσδόκητα σημεία, στην μέση του κάμπου ή στην άκρη των γκρεμών, σημάδι του τρόπου με τον οποίο οι Σαντορινιοί εκφράζουν την πίστη τους και λατρεύουν τους Αγίους τους. Αν και δεν αποτελεί προνόμιο των "Μεγαλοχωριανών" αλλά όλων των Σαντορινιών, σημαντικός είναι ο τρόπος και η συνέπεια με την οποία οι ντόπιοι κάτοικοι διοργανώνουν τις γιορτές των εκκλησιών και των Αγίων τους, μοιράζοντας σε όλον τον κόσμο φαγητό και κρασί.
Στο Μεγαλοχώρι ανήκουν επίσης οι παραλίες "Βλυχάδα", Καταβατή" και "Μαρμάρι" στις οποίες μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας, στρίβοντας δεξιά στον πρώτο δρόμο που θα συναντήσετε μετά την στροφή για Ακρωτήρι.
Στο Μεγαλοχώρι μπορείτε να επισκεφθείτε το Οινοποιείο "Μπουτάρη" και το οινοποιείο "Γαβαλά" καθώς και την κάναβα "Αρβανίτη" για να δοκιμάσετε τα
κρασιά τους καθώς και για να ξεναγηθείτε στους χώρους τους.
Το Μεγαλοχώρι φημίζεται επίσης για τα πολλά κεραμοποιεία που βρίσκονται στα γεωγραφικά όριά του και συγκεκριμένα επάνω στον κεντρικό του δρόμο, και που στο σύνολό τους κατασκευάζουν χειροποίητα έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και ομορφιάς απο πηλό ή και άλλα υλικά, ενω σε αυτά θα μπορέσετε να βρείτε και πιστά αντίγραφα των αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου.
Στο Μεγαλοχώρι υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία με πολύ καλές υπηρεσίες διαμονής, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στην καλντέρα και καταφέρνουν να συνδυάζουν την υπέροχη θέα με την ησυχία της περιοχής.
Απο το Μεγαλοχώρι μπορείτε να βρείτε και να περπατήσετε πολλά μονοπάτια που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των αγροτών, και οδηγούν στο Εμπορείο, στην παραλία της Βλυχάδας, στην παραλία της "Αγίας Άννας" ή ακόμη και στον Πύργο. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και όμορφη περιοχή για να κάνετε την βόλτα σας είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι κατα μήκος της καλντέρας που ξεκινά απο το Οινοποιείο Μπουτάρη και ολοκληρώνεται κοντά στην εκκλησία της "Αγίας Μαρίνας" που βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή απ όπου ξεκινά ο δρόμος για το λιμάνι.


Η Μεσαριά, βρίσκεται στην μέση περίπου της Σαντορίνης, απο αυτό το γεγονός άλλωστε προέκυψε και το όνομά της, και καταλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή γεωργικών εκτάσεων αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων.
Στα παλιά χρόνια, όταν στο νησί κυριαρχούσε η αγροτική οικονομία και το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων προερχόταν απο την πώληση του κρασιού αλλά και του πελτέ της μικρόκαρπης τομάτας, η Μεσαριά αποτελούσε ,και λόγο του μεγάλου πληθυσμού της, ενα απο τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής του κρασιού και επεξεργασίας της τομάτας με πολλά εργοστάσια που δούλευαν ολόκληρο τον χρόνο. Σήμερα, κάποια απο αυτά τα εργοστάσια έχουν πολύ όμορφα και με μεράκι συντηρηθεί ενω κάποια άλλα έχουν εγκαταλειφθεί στον χρόνο και την φθορά, σε κάθε περίπτωση τα κτήρια αυτά βρίσκονται γύρω απο τον παλαιό οικισμό της Μεσαριάς και αποτελούν ενα απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα του οικισμού, για τον επισκέπτη που ενδιαφέρετε να περπατήσει το χωριό και να ανακαλύψει την ιστορία του. Ως παραγωγικό κέντρο η Μεσαριά παρήγαγε εκατοντάδες τόνους πελτέ τομάτας ο οποίος απορροφούνταν στην τοπική αγορά ενω μεγάλες ποσότητες διατίθενται και για εξαγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, στην Μεσαριά λειτούργησαν και μερικά απο τα πρώτα εργοστάσια και εργαστήρια παραγωγής προιόντων, όπως το εργοστάσιο της καλτσοποιείας τα ερείπια του οποίου σώζονται στις μέρες μας, αρκετά εργαστήρια κατασκευής και συντήρησης βαρελιών για την αποθήκευση του κρασιού καθώς και εργαστήρια για την κατασκευή κοφινιών που χρησιμοποιούνταν στην συγκομιδή των σταφυλιών και της τομάτας. Στην βόλτα σας στο κέντρο του οικισμού με τα πολλά μικρά σπίτια που ακόμη κατοικούνται, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε και κάποιους μεγαλύτερης ηλικίας κατοίκους οι οποίοι με ευχαρίστηση θα μπουν στην διαδικασία να σας μιλήσουν για την ιστορία του χωριού τους.
Στο κέντρο του χωριού, στον παραδοσιακό οικισμό, θα μπορέσετε να δείτε πολύ όμορφα συντηρημένα νεοκλασικά και παλιά αρχοντικά καθώς και υπόσκαφα μικρά σπιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε στενά καλντερίμια τα οποία μπορείτε να περπατήσετε, καθώς και πολλές εκκλησίες με διαφορετικό ρυθμό η κάθε μια. Σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των εκκλησιών που βρίσκονται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, πολλές απο τις οποίες βρίσκονται πολύ κοντά ή μια στην άλλη, αξίζει να πούμε οτι αυτό αποτελεί δείγμα της πίστης των κατοίκων του χωριού στους Αγίους και την θρησκεία τους. Πολλές απο αυτές τις εκκλησίες, τις εντελώς διαφορετικές σε στύλ και τεχνοτροπία η μια απο την άλλη θα μπορέσετε να τις βρείτε ανοιχτές ώστε να παρατηρήσετε και τους εσωτερικούς τους χώρους και τον διάκοσμο. Όλες οι εκκλησίες που βρίσκονται στον παλιό οικισμό είναι πολύ καλά συντηρημένες και λειτουργούν τουλάχιστο μια φορά τον χρόνο κάτι που αποδεικνύει οτι η θρησκευτική πίστη των κατοίκων του χωριού διατηρείται ανανεωμένη και στις ημέρες μας. Ενορία της Μεσαριάς αποτελεί η επιβλητική εκκλησία του "Αγίου Δημητρίου" που βρίσκεται σε ενα ύψωμα στο κέντρο του οικισμού και την οποία αξίζει να επισκεφθείτε για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της καθώς και τον πλούσιο εσωτερικό της διάκοσμο. Απο την αυλή της εκκλησίας θα μπορέσετε να έχετε μια πολύ καλή εικόνα και άποψη ολόκληρου του οικισμού και της αρχιτεκτονικής των σπιτιών του, χτισμένων το ένα δίπλα στο άλλο καθώς και των πολλών υπόσκαφων κατοικιών των σκαμμένων μέσα στους λόφους της περιοχής, τα περισσότερα εκ των οποίων σήμερα είναι πολύ όμορφα και με γούστο συντηρημένα και ανακαινισμένα.
Η Μεσαριά είναι ενα απο τα πιο πυκνοκατοικημένα χωριά του νησιού που διατηρεί τον κόσμο της χειμώνα - καλοκαίρι ενω διαθέτει και αρκετά εμπορικά καταστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της καθώς και αυτές των κατοίκων διπλανών χωριών.
Τα παλιά χρόνια η αγορά της Μεσαριάς ήταν απο τις πλέον εύρωστες και με την μεγαλύτερη ποικιλία προιόντων στο νησί, κάνοντας την περιοχή ενα απο τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του νησιού.
Οι παραλίες της Μεσαριάς βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού και μπορείτε να φτάσετε σε αυτές ακλουθώντας τον κεντρικό δρόμο απο το κέντρο του οικισμού προς το αεροδρόμιο. Οι παραλίες της Μεσαριάς βρίσκονται "κάτω" απο την περιοχή του αεροδρομίου. Η Μεσαριά, όπως άλλωστε και τα περισσότερα χωριά του νησιού, έχει κι αυτη την δικιά της καλντέρα που βρίσκεται την "μέση" περίπου του δρόμου Φηρών – Πύργου. Εκεί, τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών που καλύπτουν τις ανάγκες ακόμη και των πλέον απαιτητικών επισκεπτών. Η Μεσαριά καταφέρνει ακόμη και σήμερα να διατηρεί το ενδιαφέρον και την αγάπη των μονίμων κατοίκων της καθώς και των επισκεπτών του νησιού οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αγοράσει καινούργια σπίτια ή ανακαινισμένα παλαιά, για να περνούν σε αυτά τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Αξιοθέατα τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε στην περιοχή είναι τα ανακαινισμένα αρχοντικά "Αργυρού" και "Μαρκεζίνη" τα οποία λειτουργούν το πρώτο ως ενα απο τα πλέον ενδιαφέροντα Μουσεία του νησιού με συντηρημένο όλο του τον εσωτερικό διάκοσμο με τα παλιά χειροποίητα έπιπλα και τον χώρο της κουζίνας όπως αυτη λειτουργούσε στο παρελθόν, και το δεύτερο ως ξενοδοχείο.


Η Οία είναι πανέμορφη. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε και το αναγνωρίζουμε εμείς, αλλά όλος ο κόσμος! Μιας και εκατομμύρια ανθρώπων έχουν επισκεφθεί την περιοχή και την έχουν κυριολεκτικά λατρέψει, ενώ φωτογραφίες της μπορείτε να δείτε σχεδόν παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη! Γεγονός, που κάνει τους Σαντορινιούς να αισθάνονται περήφανοι, και δικαίως, για τον τόπο τους μιας και δεν είναι “μικρό πράγμα” να ζουν στο μέρος που ονειρεύεται να ζήσει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού! Γεγονός είναι επίσης ότι τα συναισθήματα που τρέφουν οι ντόπιοι για τον τόπο τους, τους βοηθούν ώστε να τον προστατεύουν και να τον κάνουν καλύτερο και πιο όμορφο.
Σε ότι αφορά την Οία, αξίζει να αναφέρουμε πως έχει υπάρξει και συνεχίζει να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που για περισσότερα απο 30 χρόνια με πάρα πολλές σκέψεις, ιδέες, προτάσεις συζητήσεις, συνεργασίες αλλά και πρωτοβουλίες σε θέματα, τουρισμού, αρχιτεκτονικής, προβολής, πολιτισμού κλπ, κατάφερε να δημιουργήσει σωστές προϋποθέσεις και συνθήκες για την καλύτερη δυνατή εικόνα της Οίας σε συνδυασμό με την καθημερινότητα των κατοίκων της και την βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.
Η Οία διαθέτει μια σειρά υποδομών και υπηρεσιών, δημόσιων και ιδιωτικών, όπως παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, εργοστάσιο αφαλάτωσης που παράγει ημερησίως εκατοντάδες κυβικά πόσιμου νερού, ενώ παρέχει αποχέτευση στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ύστερα απο συντονισμένες προσπάθειες, εδω και χρόνια η Οία έχει κατορθώσει να υπογειώσει τα καλώδια της ΔΕΗ στο μεγαλύτερο μέρος του οικισμού, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η ομορφιά της και να υποστηρίζεται η παραδοσιακή της φυσιογνωμία.
 Η Οία διαθέτει δεκάδες πολυτελή και εξαιρετικά καλόγουστα ξενοδοχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι χτισμένα “επάνω” στην Καλντέρα και έχουν  βραβευθεί για την αρχιτεκτονική και την αισθητική τους απο διεθνώς καταξιωμένα έντυπα και ηλεκτρονικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς του εξωτερικού, πολύ καλά εστιατόρια, γκαλερί, και καταστήματα λαϊκής τέχνης τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στα δρομάκια του οικισμού με θέα την καλντέρα.
Στολίδι για την Οία αποτελεί τα τελευταία χρόνια ο πλακόστρωτος κεντρικός της δρόμος τον οποίο μπορείτε να περπατήσετε με τα πόδια και να θαυμάσετε την θέα της καλντέρας καθώς και τα δεκάδες μικρά όμορφα και καλόγουστα μαγαζιά που υπάρχουν κατά μήκος του.
Από τα πλέον πολυφωτογραφημένα μέρη της Οίας είναι "το κάστρο" της στο οποίο μπορείτε να φτάσετε περπατώντας τον κεντρικό της δρόμο, και στο οποίο έχουν γυριστεί σκηνές για μερικές απο τις πλέον δημοφιλείς ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές παραγωγές, μιας και το όλο σκηνικό στην συγκεκριμένη τοποθεσία είναι μοναδικό...
Το ηλιοβασίλεμα της Οίας, απο χρόνια γνωστό και δημοφιλές ανα τον κόσμο, συνεχίζει να συγκεντρώνει καθ'όλη την διάρκεια του καλοκαιριού εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, που προσπαθούν να απαθανατίσουν την ομορφιά του με τα όλο και νεότερα ηλεκτρονικά μέσα… “Σκαρφαλωμένοι” σε αυλές και ταράτσες, με την φωτογραφική μηχανή, το ..i-pod ή με ενα ποτήρι κρασί στο χέρι, οι επισκέπτες “γιορτάζουν” καθημερινά στην Οία το τελευταίο λεπτό της δύσης του ήλιου, με το διάσημο ηλιοβασίλεμα συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στα must do του νησιού..
Από τα επίσης δημοφιλή σημεία της Οίας είναι το Αμμούδι που βρίσκεται κάτω από το “κάστρο” στο οποίο μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή το αυτοκίνητό σας.
Από το Αμμούδι πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με καΐκια με προορισμό την Θηρασιά, ενώ οι ταβέρνες επάνω στην προβλήτα στο λιμανάκι είναι γνωστές για τα νόστιμα και ολόφρεσκα ψάρια τους.
Όσο για το μπάνιο σας, η Οία δεν στερείται παραλιών μιας και διαθέτει χιλιόμετρα ακτών στην ανατολική της πλευρά οι οποίες στο σύνολό τους είναι καθαρές, πολύ εύκολα προσβάσιμες και σχετικά ήσυχες ώστε να απολαύσετε μια ήρεμη ημέρα στην θάλασσα. Μερικές απο αυτές τις παραλίες είναι οι  Μπαξέδες, ο Κουλούμπος και το Πορί, ενώ το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε στο Αμμούδι και την Αρμένη.
Πολύ όμορφος οικισμός στα διοικητικά όρια της Οίας είναι η "Φοινικιά" της οποίας πολλά σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και κατοικούνται απο ντόπιους κατοίκους και επισκέπτες. Από την "Φοινικιά" μπορείτε να θαυμάσετε τις ανατολικές παραλίες της Οίας και τον καταπράσινο αμπελώνα της, ενώ από την Φοινικιά ξεκινούν πολλά μονοπάτια ανάμεσα στους αμπελώνες που θα σας οδηγήσουν στις παραλίες της περιοχής ή στην Οία. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν επισκέπτες για την Σαντορίνη, οι βόλτα με τα πόδια στα μονοπάτια της Οίας είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς.
Στην βορειοανατολική πλευρά της Οίας μπορείτε να θαυμάσετε και να περπατήσετε τους καταπράσινους αμπελώνες οι οποίοι δίνουν κρασιά πολύ καλής ποιότητας τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε στο οινοποιείο "κτήμα Σιγάλα" που βρίσκεται στην περιοχή "Μπαξέδες" της Οίας.
Από τις πολύ όμορφες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με το αυτοκίνητό σας, είναι αυτή απο Φηρά προς Οία (και το αντίστροφο) εκτός απο τον πολύ διάσημο "επάνω" δρόμο με θέα την Καλντέρα, απο τον "κάτω" κατά μήκος των ανατολικών παραλιών του νησιού.
Στα αξιοθέατα της Οίας συμπεριλαμβάνονται το «Ναυτικό Μουσείο» που βρίσκεται σε ένα καλοδιατηρημένο αρχοντικό στο κέντρο του οικισμού και στο οποίο μπορείτε να δείτε και να μάθετε για την ναυτική ιστορία της Οίας η οποία αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου στις αρχές του 20 αιώνα, μιας κι από εκεί διακινούνταν πολύ μεγάλες ποσότητες Σαντορινιού κρασιού σε πολλά λιμάνια της μεσογείου και της Ρωσίας. Η ναυτική ιστορία της Οίας είναι πολύ πλούσια μιας και οι περισσότεροι άνδρες ασχολούνταν με την ναυτιλία και το εμπόριο, ως καπετάνιοι, ναυτικοί ή παραγωγοί κρασιού. Η μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτοσύνης εκείνη την εποχή είχε ως αποτέλεσμα η Οία να αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του νησιού με πολλά και όμορφα καπετανόσπιτα, αρχοντικά και σπίτια, πολλά από τα οποία διατηρούνται καλά συντηρημένα μέχρι σήμερα και αξίζει να τα δείτε και να τα φωτογραφήσετε.  Αυτή η περίοδος της οικονομικής ακμής και ανάπτυξης της Οίας διήρκησε μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, οπότε και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη με τα κατάρτια που ήταν ναυτολογημένα στο λιμάνι της περιοχής, εκτοπίστηκαν από σύγχρονα πετρελαιοκίνητα πλοία, με την Οία να μην καταφέρνει να ακολουθήσει την τάση της εποχής, πλήν ελάχιστων εξαιρέσεων ναυτικών οικογενειών που μετακόμισαν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν να υπηρετούν σε αυτόν τον χώρο, σύμφωνα και με τις νέες απαιτήσεις της εποχής…
Στην Οία θα μπορέσετε επίσης να επισκεφθείτε το «Μουσείο βυζαντινών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων» που εγκαινιάστηκε την Άνοιξη του 2010 και βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, και στο οποίο εκτίθενται περισσότερα από 30 μουσικά όργανα κατασκευασμένα από ξύλο, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα καθώς και στην Βυζαντινή περίοδο.
Στα αξιοθέατα της Οίας περιλαμβάνονται η εκκλησία και η πλατεία της "Παναγίας της Πλατσανής" στο κέντρο του οικισμού, που είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της Οίας, με χιλιάδες κόσμου καθημερινά να απολαμβάνει την θέα και να βγάζει φωτογραφίες με θέα την καλντέρα και το ηφαίστειο. Σε ότι αφορά τον ναό είναι ένας από τους πιο όμορφους και πλούσιους του νησιού σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική του, την τοποθεσία του καθώς και τον εσωτερικό του διάκοσμο και σε κάθε περίπτωση αξίζει να την επισκεφθείτε. Ενορία της Οίας είναι η εκκλησία του «Αγίου Γεωργίου» που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού χτισμένη και αυτή επάνω στην καλντέρα, και την οποία επίσης αξίζει να επισκεφθείτε και να θαυμάσετε το παλιό και μεγάλης αξίας τέμπλο της καθώς και την αξιόλογη αγιογράφησή της. Η περιοχή της Οίας διαθέτει περισσότερες από 60 μικρές και μεγάλες εκκλησίες και ξωκλήσια, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται επάνω στην καλντέρα, προσδίδοντας μια επιπλέον όμορφη εικόνα στην ήδη σπάνιας ομορφιάς περιοχή.
Η Οία, είναι πανέμορφη, ξεχωρίζει, και αξίζει να την επισκεφθείτε και να της αφιερώσετε τον χρόνο που της πρέπει. Το βέβαιο είναι ότι η ομορφιά της θα σας αποζημιώσει.


Η Περίσσα και η φυσική συνέχειά της, ο Περίβολος, είναι μια απο τις δημοφιλέστερες παραλίες της Σαντορίνης που εκτείνεται σε μήκος 20 χιλιομέτρων, απο την περιοχή του βουνού της Περίσσας μέχρι τον Αι Γιώργη, στα "σύνορά" της δηλαδή με τις παραλίες της Βλυχάδας.
Η Περίσσα και ο Περίβολος αποτελούν δύο απο τις πιο όμορφες και πλέον οργανωμένες παραλίες της Σαντορίνης που διαθέτουν γαλάζιες σημαίες εξ αιτίας της καλής οργάνωσής τους και της καθαρότητας των νερών τους.
Καθ'όλο το μήκος των παραλιών θα μπορέσετε να βρείτε στιλάτα beach bars με δροσιστικά ποτά, καφέδες, χυμούς, cocktails, snaks, χαλαρή μουσική, internet καθώς και ψαροταβέρνες με φρέσκα ντόπια ψάρια, ενω πολύ συχνά στην παραλία διοργανώνονται αγώνες beach volley. Τα περισσότερα εστιατόρια και beach bars σερβίρουν τα σνάκς και τους χυμούς τους στην παραλία, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να την απολαυσουν για όσο περισσότερο γίνεται. Σε πολλά σημεία της παραλίας θα μπορέσετε να εντοπίσετε πλανόδιους μασέρ που προσφέρουν υπηρεσίες μασάζ και χαλαρωτικών ασκήσεων, επιλογή την οποία φαίνεται οτι προτιμούν όλο και περισσότεροι επισκέπτες του νησιού τα τελευταία χρόνια.
Κατα μήκος των παραλιών της Περίσας και του Περίβολου υπάρχουν επιχειρήσεις που σας δίνουν την δυνατότητα να κάνετε με απόλυτη ασφάλεια διάφορα θαλάσσια σπόρ, όπως τζέτ σκι ή να πετάξετε με αερόστατο πάνω απο την θάλασσα, όπως επίσης και να κάνετε μαθήματα ιππασίας ή μια χαλαρή απογευματινή βόλτα με άλογο.
Στην περιοχή της Περίσας αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του "Τιμίου Σταυρού" που βρίσκεται στο τέρμα του δρόμου που οδηγεί στην παραλία, και να δείτε τις εικόνες, τα κειμήλιά της, την αρχιτεκτονική, τον διάκοσμο και το ψηλό καμπαναριό της, καθώς και την εκκλησία της "Παναγίας της Κατεφιανής" που είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού που βρίσκεται επάνω απο την παραλία. Για να φτάσετε στην εκκλησία αυτή θα πρέπει να περπατήσετε ενα μονοπάτι για 15 περίπου λεπτά, φτάνοντας όμως στην εκκλησία η θέα θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας.
Δίπλα απο την εκκλησία του "Τιμίου Σταυρού" στην πλατεία της Περίσας βρίσκεται το "Μουσείο ορυκτών και απολιθωμάτων» το οποίο αν και μικρό σε μέγεθος παρουσιάζει ενα αξιόλογο μέρος του ορυκτού πλούτου του νησιού.
Στην Περίσσα, κάτω ακριβώς απο το βουνό, υπάρχουν τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας της "Αγίας Ειρήνης", που προσδιορίζεται οτι κατασκευάστηκε τον 6ο και πρόκειται για τον ναό απο τον οποίο  φημολογείται οτι πήρε το όνομά της η Σαντορίνη, πλήν όμως ο ναός χρίζει συντήρησης και ανάδειξης ώστε να καταστεί επισκέψιμος και να αποτελέσει σημείο ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.


Ο Πύργος βρίσκεται χτισμένος στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού με κορυφή τον "Προφήτη Ηλία". Ως εκ τούτου, σε όποιο σημείο του οικισμού κι αν βρίσκεται κανείς η θέα σε ολόκληρο το νησί, είναι συναρπαστική.
Το βασικό χαρακτηριστικό του παλαιού - παραδοσιακού χωριού είναι πως είναι χτισμένο στα πρότυπα ενός οχυρωματικού οικισμού της εποχής της Ενετοκρατίας, με το καστέλι στην κορυφή του -απο το οποίο σήμερα σώζεται ενα μέρος- και τα σπίτια αρμονικά χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ολόγυρά του.
Σε αυτήν την περιοχή, στην καρδιά του παλαιού οικισμού, μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα σας, περπατώντας τα στενά δρομάκια και θαυμάζοντας την θέα ολόκληρου του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι δε, οτι στην βόλτα σας στα δρομάκια του Πύργου σε κάθε «στροφή» θα έχετε την ευκαιρία να βλέπεται και απο μια διαφορετική περιοχή ή «πλευρά» του νησιού, όπως τα Φηρά, την Μεσαριά, το Μεγαλοχώρι, τις νότιες παραλίες, το Καμάρι, ακόμη και την Οία. Στην βόλτα σας στα στενά δρομάκια του παλιού οικισμού του Πύργου θα συναντήσετε πολύ όμορφα μικρά «καφέ» και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης όπως επίσης και πολλές μικρές εκκλησίες διαφορετικής αρχιτεκτονικής η κάθε μια, κάποιες από τις οποίες θα τις βρείτε ανοιχτές και θα μπορέσετε να τις επισκεφθείτε. Περνώντας ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα σπίτια και παλιά αρχοντικά και φτάνοντας στην "κορυφή" του οικισμού, θα μπορέσετε να δείτε και να επισκεφθείτε την εκκλησία του "Χριστού" που βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του παραδοσιακού οικισμού. Απο το σημείο αυτό, απο την αυλή και τους κήπους της εκκλησίας, η θέα είναι εντυπωσιακή μιας και θα μπορέσετε να δείτε και να φωτογραφήσετε ολόκληρο σχεδόν το νησί.
Το Μοναστήρι του "Προφήτη Ηλία" που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού του Πύργου, κατασκευάστηκε το 1711 και ανακαινίστηκε πρόσφατα και αξίζει να το επισκεφθείτε τόσο για να γνωρίσετε τους χώρους, τις εικόνες και τα κειμήλιά του, όσο και για να θαυμάσετε την θέα του νησιού απο το πιο ψηλό του σημείο. Κατάλληλη ώρα για να επισκεφθείτε το Μοναστήρι είναι κατα και μετά την Κυριακάτικη λειτουργία του, που ξεκινάει στις 5 το πρωί, και τελειώνει στις 9. Εκείνες τις ώρες θα βρείτε το Μοναστήρι ανοιχτό, ώστε να μπορέσετε να επισκεφθείτε τον ναό του, να προσκυνήσετε τις μεγάλης αξίας εικόνες του, να περπατήσετε τους χώρους του και να απολαυσετε την θέα του νησιού απο ψηλά.
Στον Πύργο υπάρχουν περισσότερες απο 60 εκκλησίες οι οποίες γιορτάζουν και λειτουργούν τουλάχιστο μία φορά τον χρόνο, πολλές γιορτές απο τις οποίες γίνονται το καλοκαίρι, οπότε, εαν είστε τυχεροί θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε μια απο αυτές τις γιορτές.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού, που διατηρεί πολλά στοιχεία απο την παραδοσιακή της εικόνα, θα μπορέσετε να πιείτε το καφεδάκι σας ή να γευματίσετε σε μια απο τις ταβέρνες και τα εστιατόριά της.
Μια απο τις πιο ωραίες εποχές για να επισκεφθεί κανείς τον Πύργο είναι το Πάσχα, μιας και στον οικισμό αναβιώνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα όπως αυτό της Μεγάλης Παρασκευής με τα χιλιάδες "φαναράκια" που τοποθετούνται στις αυλές και στους τοίχους των σπιτιών ολόκληρου του οικισμού και ανάβουν κατα την διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Το έθιμο αυτό αποκτά ολοένα και μεγαλύτεροι φήμη, με πολλούς επισκέπτες να έρχονται στην Σαντορίνη για να το δούν, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν στο νησί.
Ο αμπελώνας του Πύργου εκτός απο όμορφος, πόσο μάλλον όταν τον βλέπει κανείς απο την κορυφή του βουνού του "Προφήτη Ηλία", διαθέτει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή πρόκειται για έναν "ορεινό" αμπελώνα, απο τους λίγους που υπάρχουν στις Κυκλάδες, με την "βεντέμα" (σ.σ. την συγκομιδή των σταφυλιών) να πραγματοποιείται αφού έχει προηγηθεί η συγκομιδή σε όλους τους υπόλοιπους αμπελώνες του νησιού.
Στην περιοχή του Πύργου και συγκεκριμένα στην περιοχή της καλντέρας του οικισμού, βρίσκεται και το συνεταιριστικό οινοποιείο της "Santo Wines" όπου μπορείτε να απολαύσετε το κρασί σας και την θέα της καλντέρας σε μια απο τις βεράντες του που βρίσκονται σε πέντε επίπεδα καθώς επίσης και να επιλέξετε το κρασί της προτίμησής σας ανάμεσα στην μεγαλύτερη ποικιλία τοπικών κρασιών που υπάρχει στο νησί.
Ο οικισμός "κρατάει" τον κόσμο του χειμώνα - καλοκαίρι ενω τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανακαλύπτουν την ομορφιά του χωριού και δραστηριοποιούνται εκεί.
Στον Πύργο θα μπορέσετε να επισκεφθείτε την "Συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων «Προσεισμικός Πύργος» που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού καθώς και το λαογραφικό "Μουσείο Χρυσού" που βρίσκεται λίγα μέτρα μετά την κεντρική πλατεία του χωριού, στους πολλούς χώρους του οποίου θα μπορέσετε να δείτε αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, φωτογραφίες με το πως ήταν η Σαντορίνη τα παλιά χρόνια καθώς και να γνωρίσετε τους παραδοσιακούς τρόπους επεξεργασίας του κρασιού και της ντομάτας.